Blog Listem

22 Mayıs 2019 Çarşamba

Beslenmede Dengesizlik: Gereksinimden Az

ETYOLOJİ/NEDENLER:

  • Bazı hastalıklara bağlı besin absorbsiyonunda azalma (kistik fibrozis, nekrotizan enterokolit, crohn hastalığı)
  • Blumiya Nevroza, Anoreksiya Nevroza
  • Bilinç düzeyi değişikliğine bağlı
  • Enfeksiyonlar, kanser ve travmalara bağlı kalori gereksiniminin artması ancak yeterli kalori alımında güçlük.
  • İştahsızlık 
  • Diyare
  • Siroz
  • Yaşlı ve yetişkinlerde östrojen seviyesinin ve kemiklerde mineral yoğunluğunun azalması (kadınlarda), metabolik hızın yavaşlaması sonucunda.
  • Zehirlenme korkusu ile yemek yemekten kaçınma.
  • Ağız içerisindeki lezyon veya protezlere bağlı yemekten kaçınma veya güçlük çekme
  • Yemeklerde sonra kusma
  • İlaçların yan etkilerine bağlı olarak
BELİRTİ BULGULAR:

  • Metabolik besin ihtiyacının alınan besin miktarından daha fazla olması
  • Serum albüminlerinde azalma
  • Kaslarda zayıflık, güçsüzlük
  • Vücut kitle endeksinin normal değerlerin altında olması 
  • Bebeklerin fontanellerinde çöküklük oluşması
  • Toplam demir bağlama kapasitesinde (TPDK) azalma olması.
AMAÇLAR HEDEFLER:
Birey, metabolik gereksinimlerine uyumlu yeterlilikte beslenecektir.

HEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ:
  • Bireye yeterli beslenmenin önemi açıklanacak.
  • Günlük vücut ağırlığı ölçülecek ve kayıt altına alınacak.
  • Yemeklerden önce ağrılı işlemler yapılmayacak şekilde düzenlenecek. (enejsiyon yapma vb.)
  • Yemekten önce ve sonra ağız hijyeni sağlanacak.
  • Hastanın sevdiği yiyecekler diyete eklenecek, sevmediği yiyecekler çıkartılacak.
  • Hastaya besinlerin koku ve tadını iyileştirmek için baharat kullanması tavsiye edilecek.
  • Kalori değeri düşük besinler yerine yüksek kalorili besinler tercih edilecek.
  • Besin alımı ve egzersiz arasında denge sağlanacak.
  • Yağlı, ağır, çok tatlı gıdalardan uzak durması sağlanır.