Blog Listem

22 Mayıs 2019 Çarşamba

Enfeksiyon Riski

RİSK FAKTÖRLERİ/ETYOLOJİ/NEDENLER:

  • Kanser
  • Böbrek (renal) yetmezliği
  • Hematolojik bozukluklar
  • Diyabet
  • Alkolizm
  • Bağışıklık sistemindeki yetersizlik
  • Periodental hastalık
  • Eklem iltihabı (artritis)
  • AIDS
  • Hepatik (karaciğer) bozukluklar
  • Respiratuar bozukluklar
  • İmmunosupresyon (bağışıklık ''immun'' siteminin baskılanması)
  • Lökositlerdeki yetersizlik veya değişim
  • Derideki değişiklikler
  • Lenf ödem
  • Obesite
  • Periferal vasküler hastalık (periferik damar hastalığı)
  • Cerrahi operasyonlar
  • IV katater
  • Diyaliz
  • Total paranteral beslenme
  • Entübasyon sırasında ;sonrasında  aspirasyon ekipmanlarında
  • Enteral beslenme
  • Radyasyon tedavisi
  • Organ transplantasyonu
  • Kemoterapik immunsupresif vb. ilaç tedavileri
  • Uzun süren immobilite
  • Hastanede kalma süresine bağlı (MRSA riski)
  • Malnütrisyon
  • Stres
  • Sigara içme, madde bağımlılığı
  • Enfeksiyon öyküsü
  • Travma kaza ve kasıtlı yaralanmalarda vucut doku ve organlarına ajan ulaşımı
  • Postpartum döneminde
  • Hayvan, insan, vb. canlılar tarafından ısırılma
  • Termal yaralanmalar
  • Sıcak, nemli, karanlık ortam vb. durumlarda örneğin alçı uygulaması derinin katlanması sonucu arada kalan bölgede oluşan enfeksiyon
  • Bulaşıcı olarak gelişen; Anneden geçen antikorların olmasıyla
  • Bulaşıcı olarak gelişen; Normal floranın olmaması
  • Bulaşıcı olarak gelişen; Açık yararlar ''umblikal, sünnet yeri, yabancı cisim yaralanması vb.''
  • İmmun sistemin immatür olması
  • Yeni doğan çocuklarda bağışıklamanın olmamasına bağlı enfeksiyona yatkınlığın artması
  • Yaşlılığa bağlı güçsüzlük, halsizlik, birden fazla kronik rahatsızlıkların akabinde enfeksiyona karşı koyamama.
 

AMAÇ HEDEFLER:
  • Kişi, enfeksiyonla ilgili risk faktörlerini ve enfeksiyondan korunma önlemlerini açıklayacaktır. 
  • Risk faktörleri ortadan kaldırılacaktır.

HEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ:

  • Risk faktörleri ve enfeksiyonlardan korunulması bakımından gerekli önlemler kişiye anlatılacak.
  • Etkin ve dikkatli bir el yıkama işlemi, tekniği ile birlikte anlatılacak.
  • Aseptik tekniklere uyulacak
  • Enfeksiyonu önlemek için beslenmenin önemine vurgu yapılacak. Protein açısından zengin gıdaların alımı teşvik edilecek.
  • İzolasyon gereken durumlarda etkin müdehale ve koruyucu ekipmanlarla destek sağlanacak.
  • Hastane ziyaretlerinde gerekli önlemler alınacak, gerekliyse ziyaretçi yasaklanacak.
  • Varsa eğer; beslenme tüplerinin, IV kataterlerin takıldığı tarihler kontrol edilecek, gerekirse değiştirilecek, söz konusu vücut bölgesi enfeksiyon belirtileri yönünden kontrol edilecek.
  • Hastaya ve ailesine enfeksiyon belirtileri öğretilecek.
  • Enfeksiyonun bulaşıcılığı ve riskleri konusunda bireylere ve ailelere uygun eğitim verilecek.
  • Uygulanacak antibiyotiklerin zamanında uygulanmasına özen gösterilecek.